start     Articole     Despre mine     Contact     Cursul ABCprog    

4 lectii esentiale de programare invatate din jocurile Blockly Games

Ti-am tot spus ca programarea se invata cel mai bine jucandu-te, nu-i asa? Bineinteles ca e treaba serioasa programarea asta, dar daca o iei prea in serios s-ar putea sa ti se para cu mult mai infioratoare decat este ea in realitate.

Copiii descopera lumea si invata o gramada de lucruri prin joc, asa ca ce-ar fi sa te folosesti de treaba asta pentru a invata programare?…

Cred ca deja nu prea mai e o noutate pentru nimeni ca exista diverse jocuri ce te pot introduce subtil in conceptele de baza ale programarii. Un exemplu bun in acest sens il reprezinta joculetele de la Blockly Games.

Le poti gasi (si juca direct in browser) la acest link.

Trebuie doar sa stii un pic de engleza pentru a intelege indicatiile si cerintele de acolo. Apoi doar plasezi pe “tabla de joc” (adica pe ecranul alb din dreapta) piesele “de puzzle” pe care le consideri necesare, le legi intre ele si cand crezi ca sirul de instructiuni pe care l-ai construit astfel rezolva problema propusa, apesi butonul Run Program din stanga jos si vezi (in animatia ce va porni in partea stanga a paginii) daca “programul” construit de tine functioneaza bine sau nu.

Daca ai nevoie de explicatii suplimentare sau dai de greu pe la vreun nivel de acolo, poti gasi ajutor in video-urile de pe canalul meu de Youtube. Iata aici primul video din serie (in care prezint joculetele Puzzle si Maze).

Cu toate ca lucrurile incep foarte usor, vei vedea ca pe masura ce avansezi in acele jocuri nivelurile devin din ce in ce mai dificile si iti vor pune neuronii destul de serios la treaba.

Dar merita efortul — caci astfel incet-incet in mintea ta isi vor face loc niste concepte esentiale pentru viitorul tau in materie de programare. Cu alte cuvinte, prin aceasta (aparent) simpla joaca vei invata niste lectii de programare fundamentale.

Iata-le in continuare:

#1: Un program este un sir (sau o succesiune, un lant) de instructiuni.

#1.1: Instructiunile sunt putine si in general foarte simple, dar din imbinarea lor pot rezulta nenumarate programe foarte complexe.

#1.2: Instructiunile dintr-un astfel de lant se executa pe rand, una dupa alta (de sus in jos).

#1.3: Unele instructiuni pot sa schimbe contextul (sau sistemul de referinta), asa ca repetarea ulterioara a unei instructiuni sau a unui grup de instructiuni poate sa aiba efecte diferite.

#1.4: Unele instructiuni pot sa aiba parametri — adica executa acelasi tip de actiune, dar “nuantat” in functie de valorile parametrilor.

#2: Un sir format din una sau mai multe instructiuni poate fi repetat de mai multe ori printr-o instructiune speciala de repetare.

#2.1: Repetarea se poate face de un numar specificat de ori.

#2.2: Sau se poate face pana cand se indeplineste o anumita conditie (de oprire a repetarii).

#2.3: Sau cat timp e adevarata o anumita conditie (de continuare a repetarii).

#3: Un sir de instructiuni poate fi “ramificat” printr-o instructiune speciala de decizie.

#3.1: Decizia se bazeaza pe verificarea indeplinirii unei conditii. (Se verifica daca acea conditie este sau nu adevarata (in sens matematic).)

#3.2: Daca e adevarata, se executa primul sir de instructiuni; altfel, se executa celalat sir de instructiuni.

#4: Putem salva siruri de instructiuni sub forma de functii pe care le putem ulterior folosi in program de cate ori dorim.

#4.1: Deci, practic, functiile sunt un mecanism prin care ne putem construi propriile instructiuni.

Cam asta ar fi rezumatul principalelor lectii de programare pe care le poti invata jucand joculetele de la Blockly Games (Maze, Bird, Turtle, Movie, Music, Pond).

Iti urez distractie placuta si invatare usoara! (Iar daca te “dor” un pic neuronii, nu te descuraja — incepe cu “gantere” mici si apoi adauga usor-usor “kilograme”. No pain, no gain — cica asa se zvoneste…)

 

Alatura-te celor peste 7900 de oameni din armata noastra de creiere cu muschi si vei primi testul care iti va spune daca ai sau nu minte de programator.

In plus, vei fi mereu la curent cu tot ce pun la cale.

(Vei primi automat un email in care ti se va solicita acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal.)

 

Cu drag,

Florin Bîrleanu





Loading Facebook Comments ...