Bazele programarii in Java
La baza programarii stau 7 “piloni” pe care daca ii intelegi bine vei putea invata cu usurinta orice limbaj de programare. Fie ca vorbim de JavaScript, de C, de C++, de Java sau de Python, pilonii de baza ai programarii sunt aceiasi.
E important de remarcat pentru inceput ca toate aceste limbaje de programare mentionate aici sunt limbaje bazate pe paradigma programarii procedurale. (Da, chiar si limbajele ce suporta (si) paradigma de programare orientata pe obiecte (OOP – object oriented programming) se sprijina la baza pe programarea procedurala.)
Care sunt, asadar, acesti 7 piloni pe care se bazeaza programarea procedurala?
Te invit sa-i (re)descoperi urmarind acest video:
Asa cum ai vazut, vorbesc despre instructiuni, variabile, expresii, decizii, repetari, functii si vectori.
Da, acestia sunt cei 7 stalpi ai programarii procedurale.
Si daca ai urmarit video-ul ai putut vedea cum arata fiecare dintre acestia in limbajul Java.
Mai exact, ti-am aratat:
- Cum arata structura generica a unui program in Java, unde scrii intructiunile intr-un program Java si cum poti sa afisezi folosind Java un text pe ecran.
- Cum definesti variabile in Java si care sunt principalele tipuri de valori pe care le pot contine variabilele in Java.
- Ce inseamna o expresie (matematica) in Java, ce sunt operatorii si cum poti folosi operatorul + in Java ca sa aduni numere sau ca sa concatenezi texte.
- Cum poti sa programezi decizii in Java folosind instructiunea if/else.
- Cum poti sa programezi repetari in Java folosind instructiunile while si for.
- Cum iti poti construi propriile instructiuni cu ajutorul functiilor (numite “metode” in Java).
- Ce sunt vectorii de date, cum poti defini in Java un vector (array) de valori si cum poti parcurge pe rand elementele unui astfel de vector.
N-am folosit niciun mediu de dezvoltare (IDE – integrated development environment) pentru scrierea programelor Java pe care le-am construit pentru a ilustra aceste notiuni fundamentale de programare.
Toate programele le-am editat (cu nano) direct din terminalul de comenzi si tot de acolo le-am compilat (cu javac) si le-am rulat (cu java).
Daca acest video ti-a fost de folos te invit sa te abonezi la canalul meu de YouTube ca sa primesti notificari de fiecare data cand intru LIVE sau cand incarc un nou video.
De asemenea, te astept in grupul de Facebook “Abecedar de programare”, unde poti gasi (in Ghidul 8 din sectiunea Guides) o serie de 50+ postari pe care le-am reunit sub numele de “Abecedar de Java“.