start     Articole     Despre mine    

Te provoc sa faci primii pasi in programare

Nu stii sa programezi, dar ti-ai dori asta? Ai o gramada de idei de jocuri sau programe si ai vrea sa inveti cum le poti transforma in realitate? Ai prieteni care lucreaza ca programatori, castiga bine si ti-ai dori sa ajungi ca ei? Te tenteaza un viitor la firme gen Microsoft sau Google?

Oricat de departe ti-ai dori sa ajungi in materie de programare, drumul pana acolo incepe cu aceiasi primi pasi, care urmaresc deprinderea fundamentelor necesare formarii unei minti de programator.

 

Poate ca stii asta deja. Poate ca stii deja carti sau site-uri care isi propun sa te invete fundamentele programarii. Poate ca stii si de lectiile de introducere in programare de pe igotopia.ro.

Dar (asa cum experienta vietii de pana acum cred ca ti-a aratat-o) cunoasterea nu e totul (chiar daca scoala insista sa te faca sa crezi asta).

Atunci cand vrei sa-ti formezi o noua deprindere, nu cunoasterea e elementul cheie, ci actiunea.

Acest lucru e valabil cu atat mai mult in cazul invatarii programarii calculatoarelor. Nu inveti programare citind, memorand si meditand, ci experimentand, lucrand, exersand.

 

Pe langa actiune, un alt element cheie in invatarea programarii il constituie sprijinul din partea altora.

Oricat de singuratica ar parea din afara activitatea unui programator, in realitate interactionarea cu oamenii este esentiala pentru un programator de succes.

E foarte util sa stii sa comunici cu clientul pentru a-i putea construi programul pe care si-l doreste. E foarte util sa stii sa comunici cu managerul de proiect si cu colegii din echipa pentru a putea sa iti faci cat mai bine partea ta si pentru a putea integra cat mai bine contributiile celorlalti.

Dar si la inceput, in partea de invatare, comunicarea cu ceilalti te va ajuta mult. Insusi faptul de a formula corect, logic, clar, o nelamurirea asupra vreunui aspect pe care te straduiesti sa-l inveti iti va fi de mare folos in invatarea lui si in formarea unei gandiri de programator.

 

Deci?…

Acesta este motivul pentru care mi-am propus sa construiesc un grup de oameni care lucreaza impreuna pentru un scop comun — acela de a invata bazele programarii calculatoarelor.

Un grup in care ne respectam intre noi indiferent de nivelul la care se gaseste fiecare. Un grup in care nu concuram unii cu altii, ci concuram cu noi insine. Un grup in care ne ajutam unii pe altii sa crestem, constienti fiind ca nu exista cale mai buna de a intelege foarte bine un lucru decat straduinta de a-l explica altcuiva.

Un grup in care nu urmarim obiective reci si impersonale precum succesul, ci urmarim sa ne jucam, sa ne bucuram si sa crestem impreuna (indiferent de varsta sau de ocupatie).

E vorba de un grup secret de Facebook numit Primii pasi in programare.

 

Provocarea mea pentru tine (daca prin cele spuse pana aici te-am facut macar un pic sa visezi cu ochii deschisi) este sa nu mai amani lucrurile care iti sunt importante si sa te alaturi acestei comunitati de oameni deosebiti.

 

Vreau mai multe detalii…

(click pe link)

 

Te astept inauntru, ca sa pornim impreuna intr-o calatorie fascinanta!

 

 

Cu drag,

Florin

Loading Facebook Comments ...