start     Articole     Despre mine    

sensul vietii

Bucuria. In acest cuvant misterios de simplu dar greu de inteles si de trait  se ascunde raspunsul la “de ce”-ul primordial – de ce exist.

De ce mi-a fost oferit acest infiorator de mare dar al existentei?
Ca sa ma bucur.

De ce traiesc?
Ca sa ma bucur.

De ce mor?
Ca sa ma bucur.

De existenta. De viata. De eternitate.

Bucuria este raspunsul. Stii asta, chiar daca nu stii ce inseamna sa te bucuri. O cauti, chiar daca nu stii unde ai putea sa o gasesti. Ti-e dor de ea, chiar daca nu-ti amintesti sa fi cunoscut-o vreodata.

Tot ce vedem in jurul nostru in aceasta minune pe care o numim viata este o cautare continua a bucuriei. Toti oamenii cauta bucuria. Chiar si cei care fac rau altora sau lor insile.

Da, chiar si in cel mai rau dintre oameni e sadit acest misterios dor al bucuriei.

Daca stam sa disecam cu “de ce”-uri de copil orice fapta a oricarui om de pe lumea asta (cu exceptia unor cazuri patologice) vom vedea ca in esenta el face ceea ce face pentru a se bucura. Numai ca cel mai adesea saracul om cauta bucuria acolo unde ea nu este.

O cauta in viciile lui sau o cauta in sfaturile altora. Si o cauta grabit, stressat, obosit, enervat, impulsiv. Si este mereu nemultumit si nerecunoscator.

Cand cauti bucuria nu conteaza atat de mult unde o cauti, cat conteaza cum o cauti.

Bucuria se cauta cu multumire si recunostinta, se cauta in liniste si fara graba. Bucuria se cauta aici, acum.

Caci da, bucuria este aici acum. Iar daca nu o vezi trebuie doar sa iti schimbi “ochelarii”. (Si sa fii tenace si dedicat ca acest micut fara aripi.)

 

Sensul vietii tale care e? 🙂 (ai curajul sa raspunzi lansand un comentariu mai jos?)

9 comments
Irina Birleanu
Irina Birleanu

Să fiu empatică, să ofer, să împart, să ajut.

cristianflorescu81
cristianflorescu81

Salut Florin!

Sensul vietii mele...de a-mi recunoaste conditia umana...pentru ca vreau sa fiu om.

"Omul este un mister. Trebuie să aduci acest mister la lumina zilei, şi dacă am să-mi dedic toată viaţa acestui ţel, n-am să consider că am pierdut timpui degeaba: eu mă concentrez asupra acestui mister, pentru că vreau să fiu om." spunea Dostoievski.

Ma intrebam candva care este diferenta dintre scopul vietii si sensul ei. Am gasit aici o escamotare, o evaziune de la faptul in sine.

"Diferenta intre scop si sens este aceea ca scopul conditioneaza, pe cand sensul creeaza congruenta. Viata mea nu are un scop, ea ESTE un scop in sine. Viata se naste si renaste conform unor legitati care transcend perceptia sau gandirea mea. Nu conteaza daca exista un scop final si care este acela, dar viata mea poate curge intr-un sens sau in altul. Sensul este dat de valorile de baza, de modul in care eu directionez si ghidez in fiecare moment aceasta curgere. Asadar, decid pentru viata mea ca sensul in care ea curge sa fie acela al respectului, dragostei si compasiunii. Acestea sunt valorile pe care le aleg pentru viata mea, aceasta este viziunea si misiunea mea. Nu am alt scop decat acela de a trai in, prin si pentru aceste valori. Dar aceasta nu este o finalitate, nu reprezinta capatul unui drum, ci este un mod de viata: un sens." Seamana cu definitia sterila dar aparent exacta a unui licean care este intrebat la ora de fizica...ce este lumina ?...tu ce parere ai ??? (aici este adresa unde am gasit materialul:http://adinatanasa.blogspot.ro/2011/02/sens-versus-scop.html).

Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

 @tracius01 Bucuria si cultul placerii sunt lucruri diferite. Bucuria poate fi traita si intr-o stare de neplacere. (Apropo de asta, am pomenit in postarea ulterioara de "Jurnalul fericirii" al lui Steinhardt.) Similar, placerea poate fi traita fara nicio bucurie.

 

Iar referitor la cartea de care zici: cum ai ajuns de la bucurie la problema moralitatii? :-)

 

 

Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

 @cristianflorescu81 Intr-adevar, a fi om nu e nici pe departe un lucru banal. Cred ca avem de-a face si aici nu acel fenomen de banalizare artificiala a misterelor existentei prin frecventa referire la ele folosind cuvinte dezbracate de sens. 

 

Referitor la sens si scop: Eu vad lucrurile matematic. Sa ne imaginam un vector reprezentat grafic (cum ar fi aici, de exemplu: http://mathinsight.org/site_media/image/image/vector.png ). "Scopul" este varful vectorului, punctul catre care arata sageata. Iar "sensul" este dat de combinatia dintre directia vectorului (adica dreapta din care el este un simplu segment) si sensul lui (adica directia de "mers" pe acea dreapta dintre cele doua directii posibile; aceasta directie fiind indicata de catre sageata).

Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

Diferenta dintre scopul vietii si sensul ei?...

 

Indepartandu-ma putin de viziunea matematica simplificatoare, as zice ca scopul si sensul vietii sunt lucruri aflate pe planuri diferite. Caci daca scopul este destinatia, sensul este explicatia (iar explicarea unui lucru nu poate fi facuta in planul de existenta al acelui lucru).

 

In esenta, insa, cred ca sunt folosite in cele mai multe cazuri pentru a face de fapt referire la acelasi lucru. Pentru multi oameni scopul vietii nu este o destinatie aflata in planul imediat al acestei vieti, ci o destinatie ce il transcende. Asa ca scopul si sensul se intalnesc in acea dimensiune transcendenta a existentei in care totul se explica si bucuria este traita plenar.