start     Articole     Despre mine     Contact     Cursul ABCprog    

Prima lectie de C

Uau, in sfarsit! Stiu ca astepti de ceva vreme sa fac si lectii de programare “serioasa”. Si probabil te intrebi de ce abia acum? Nu e C miezul in materie de limbaje de programare? (Ba cam da, dupa cum ziceam si aici: Care e cel mai tare limbaj de programare.) Atunci de ce atata energie risipita pentru a face tutoriale intr-un Javascript “de copii mici”, te intrebi? (Despre seria de lectii “Cum sa inveti programare in 8 zile” e vorba, desigur.)

Fiindca…

 

Dar deja am explicat asta in articolul “Vreau sa invat programare; cum sa fac?“, nu?

…Fiindca eu consider ca invatarea programarii trebuie facuta ca jucatul unui joc. Un joc in care pornesti de la nivelul zero si joci cate un nivel pe rand. Si abia dupa ce treci de un nivel il poti juca pe urmatorul.

 

Iar primul “nivel” (adica “nivelul zero”) in materie de programare e cel in care inveti bazele. La acest nivel “jucatorul” are 3 obiective (sau “misiuni”):

  1. intarirea si sporirea motivatiei/fascinatiei pentru programare (<– fara ea, vei ceda pe parcurs)
  2. deprinderea notiunilor fundamentale: program, instructiune, variabila, decizie, repetitie, vector, functie (<– ele vor deveni “armele” tale de “joc”)
  3. si deprinderea abilitatilor esentiale: secventializare, interschimbare valori, parcurgere, modularizare (adica “skilss”-urile de care vei avea nevoie in “lupta”)

O prima versiune a acestui nivel o poti gasi in tutorialul asta (care a ajutat deja multi oameni sa-si dea startul in programare). Iar o versiune completa  e disponibila in cartea Abecedar de programare — De la zero barat la bun de programat.

 

Invatarea limbajului C este cel de-al doilea “nivel” pe care trebuie sa-l “joci” ca sa ajungi programator “serios”. Motivatia, armele si abilitatile dobandite in primul nivel iti vor fi esentiale pentru a putea “razbi” in C. Daca pe un incepator total contactul direct cu limbajul C l-ar coplesi sau l-ar pune pe fuga, pentru tine nu va fi nimic de speriat, ci doar noi notiuni si abilitati de deprins. Mai exact, vei invata:

1. Ce e compilatorul de C, ce e un fisier sursa si cum le poti folosi utilizand un mediu de dezvoltare integrat. (Code::Blocks)

2. Care este structura generala a unui program C si de ce e nitel complicata. (#include, main)

3. Cum arata variabilele in C si ce sunt tipurile de date. (int, char, float, long, double)

4. Cum introduci si cum scoti date intr-un/dintr-un program C folosind tastatura si ecranul. (scanf, printf)

5. Cum iei decizii in limbajul C. (if, switch)

6. Cum faci repetari in C. (while, do, for)

7. Cum lucrezi cu vectori si matrici de oricate dimensiuni in C.

8. Ce sunt pointerii in C, cum lucrezi cu ei si care e legatura lor cu vectorii.

9. Ce sunt functiile in C, ce fel de parametri pot primi si care e diferenta dintre variabilele globale si cele locale.

10. Cum lucrezi cu siruri de caractere in limbajul C. (char*, string.h)

11. Cum aloci memoria dinamic in C si de ce nu poti folosi intotdeauna alocarea statica.

12. Cum grupezi variabilele in structuri C.

13. Cum citesti si cum scrii fisiere folosind limbajul C.

14. Cum implementezi structurile de date fundamentale in C. (stiva, coada, lista, arbore)

15. Cum gestionezi programele mari si cum compilezi cod sursa C distribuit in mai multe fisiere.

16. Ce inseamna robustetea, reutilizabilitatea si extensibilitatea si cum le poti implementa folosind limbajul C.

17. De ce trebuie sa inveti programare orientata pe obiecte, de ce C++ e un C mai bun si de ce, totusi, limbajul C nu va “muri” prea curand?

 

(Urmatorul “nivel” in “jocul” invatarii programarii ar fi apoi, asadar, invatarea programarii orientate pe obiecte. Poti face asta si trecand direct la limbajul Java (sau la un alt limbaj care suporta aceasta paradigma de programare), dar parerea mea e ca drumul cel mai natural si usor (pe termen lung, zic) catre Java trece prin C++.)

 

Deci gata! The end. 🙂 Asta a fost prima ta lectie de C.

Probabil ca te asteptai la mai mult. Poate ca iti doreai sa-ti “murdaresti mainile” “mesterind” la niste cod sursa in C.

Dar nu. E suficient pentru aceasta lectie daca ai vazut “poza de ansamblu” si nu te-ai lasat intimidat de ea.

Un pic, insa, trebuie sa te fi “speriat”. Daca nu te-ai speriat deloc, atunci ori trebuie sa treci mai intai de “nivelul zero” (despre care am vorbit la inceputul articolului), ori e cazul sa iei o mica pauza si sa recitesti lista de mai sus cu mai multa atentie. 🙂

 

Sunt destui care “mor” inca de la primul “nivel”. 🙂 Daca ai ajuns pana aici deja meriti felicitari. Asa ca te felicit si iti urez mult spor in continuare!

Spune-mi, te rog, esti la prima experienta cu C-ul? Sau ai mai avut vreo tentativa (si daca da, cum a fost)? Lasa-mi un comentariu mai jos.

 

 

Alatura-te celor peste 8000 de oameni din armata noastra de creiere cu muschi si vei primi testul care iti va spune daca ai sau nu minte de programator.

In plus, vei fi mereu la curent cu tot ce pun la cale.

(Vei primi automat un email in care ti se va solicita acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal.)

 

Cu drag,

Florin Bîrleanu





Loading Facebook Comments ...