start     Articole     Despre mine    

Nu iti pierde timpul invatand!

Multi profesori fac greseala de a-si preda materia ca pe o lege sfanta universal acceptata. Li s-ar parea, probabil, o impietate sa le explice mai intai elevilor/studentilor la ce este buna materia respectiva si la ce o sa le foloseasca lor (si, mai precis, fiecaruia in parte). Tot in acelasi plan de idei, multi elevi/studenti fac greseala sa creada ca orice materie care li se preda trebuie sa le foloseasca la ceva.

In realitate, fiecare om e unic. Oricat ar incerca scoala sa ne formeze pe toti dupa acelasi calapod, ramanem unici. Pe langa asta, sa nu uitam ca stiinta este un produs al mintii umane, si nu o entitate perfecta, completa. Ceea ce numim stiinta astazi era necunoscut ieri si va fi rudimentar maine.

Eu sustin invatarea personalizata, bazata pe pasiune. Nu ar trebui sa-ti consumi timpul invatand ceva despre care crezi sincer ca nu o sa-ti foloseasca la nimic. Orice secunda conteaza — si nu ar trebui aruncata la gunoi, ci jertfita pe altarul valorilor personale autentice.

 

Fa o joaca din ceea ce vrei sa inveti. Transforma trebuie sa inveti in vrei sa inveti.

De exemplu: ai curs de microcontrolere. Iti spui: La ce o sa-mi foloseasca? Sunt doar niste circuite negre si urate. N-au niciun haz. Niste obiecte cu functionare imbarligata, menite sa-mi ingreuneze anii de facultate.

Dar daca ai o pasiune? De exemplu, jocurile logice. Atunci ce poti intreba: Microcontrolerele astea imi pot servi cu ceva pasiunea mea?

Si uite asa incepe distractia. Caci raspunsul este, evident, DA! Nu trebuie decat sa-ti incolteasca in minte gandul ca poti face un joc de Reversi folosind un microcontroler, ca de aici inainte invatarea va veni de la sine — nu trasa din exterior, ci manata din interior de o motivatie vie si entuziasta.

 

Pe tine ce te pasioneaza sa faci? Ceea ce faci in clipa asta te ajuta in pasiunea ta? Ce crezi ca ar trebui sa faci in continuare? (Lasa-mi un comentariu mai jos.)

 

Iti urez spor si o viata cu sens! (Daca nu ai facut-o inca, te invit sa te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu tot ce pun la cale.)

Florin

Loading Facebook Comments ...