start     Articole     Despre mine    

Invata sa aduni ca un programator

Mai tii minte cum se aduna doua numere? Da, le scrii pe hartie unul sub celalalt si apoi le aduni cifra cu cifra, incepand cu cifra cel mai din dreapta (adica cifra unitatilor). Exact asta vom face in acest articol. Doar ca in loc de foaie de hartie vom folosi ecranul igotopic si in loc de creier vom scrie un program cu ajutorul caruia calculatorul va efectua adunarea celor doua numere.

Dar pentru asta ne trebuie o modalitate de a afisa numere (si alte simboluri) in simulatorul nostru igotopic. Am introdus in acest scop functia Afiseaza, care are trei parametri obligatorii si un parametru optional:

text <– poate fi un numar intre 0 si 9 sau un caracter afisabil (scris intre apostrofuri).

xx <– este coordonata pe axa x a casutei in care se va face afisarea lui text.

yy <– este coordonata pe axa y a casutei in care se va face afisarea lui text.

– (optional) cc <– este fie un cod de culoare (dintre ALB, NEGRU, ROSU, VERDE, ALBASTRU, GRI, GALBEN, TURCOAZ), fie un numar intre 0 si 7 care identifica una dintre cele 8 culori mentionate (in aceeasi ordine). (Daca acest parametru lipseste in apelul functiei, culoarea standard este NEGRU.)

 

Gata cu introducerea. Hai sa vedem programul de adunare la treaba. Apasa butonul “Reseteaza…” si in caseta din stanga va aparea codul sursa (pe care il poti rula apasand butonul “Executa…”).

(Browserul tau nu suporta Canvas!…)

 

Dupa cum ai putut vedea daca ai analizat codul sursa al programului, cele doua numere de adunat sunt stocate ca vectori (nr1, respectiv nr2) in care fiecare element este o cifra din numar, iar adunarea lor se face cifra cu cifra, rezultatul fiind pus in vectorul rez. Un rol important il are si variabila transport (care “tine minte 1” atunci cand suma a doua cifre depaseste valoarea 9).

Nu e greu, nu-i asa? Te provoc sa modifici programul astfel incat in loc de adunare sa faca scaderea celor doua numere. Te bagi? 🙂

 

Alatura-te celor peste 1000 de oameni din armata noastra de creiere cu muschi si vei primi testul care iti va spune daca ai sau nu minte de programator:

(nu trimit spam; te tin la curent cu noutatile)


 

Cu drag,

Florin

Loading Facebook Comments ...