start     Articole     Despre mine     Contact     Cursul ABCprog    

Igotopia la 2 ani — dezvaluiri din spatele cortinei

Luna aceasta site-ul pe care il urmaresti a implinit doi ani. (Ceea ce inseamna ca deja stie sa mearga bine pe picioarele lui si chiar sa pronunte destul de multe cuvinte :-).) Cu acest prilej aniversar am construit un chestionar format din patru intrebari pe care l-am trimis igotopienilor. Raspunsurile la aceste intrebari (pe care le voi prezenta in continuare) ne ajuta pe toti sa ne cunoastem mai bine, iar pe mine in special ma ajuta sa ma concentrez pe acele subiecte care sunt de interes pentru cea mai mare parte a membrilor comunitatii noastre.

Chestionarul este cel de aici, iar intrebarile sunt cele prezentate in continuare. (Am primit pana la acest moment 72 de raspunsuri.)

 

Esti femeie, sau barbat?

Raspunsurile la aceasta intrebare sunt sintetizate in graficul de mai jos.

Se pare ca numarul barbatilor din armata Igotopia este de doua ori mai mare decat cel al femeilor. (Nu stiu sa imi explic de ce. Puteti sa ma ajutati voi? (Lasati raspunsul intr-un comentariu.) Oare continutul site-ului este perceput ca fiind prea orientat pe logica in detrimentul creativitatii?…)

 

Ce varsta ai?

Asa cum se poate vedea din graficul de mai jos (care prezinta repartizarea igotopienilor dupa varsta), membrii armatei noastre sunt tineri (peste 70% au sub 30 de ani, iar din restul 20% au sub 40).

Este de apreciat, de asemenea procentul de aproximativ 10% reprezentat de extremele graficului (cei sub 18 ani si cei peste 40 de ani). Mesajul pe care il citesc din aceste numere este “Niciodata nu este prea devreme pentru a-ti antrena creierul. Niciodata nu este prea tarziu pentru a-ti antrena creierul.” 🙂

In concluzie, ma bucur ca tineretea este reprezentata in armata noastra (a creierelor cu muschi) de oameni din toate categoriile de varsta.

 

Ce abilitate ti-ai dori cel mai mult sa ai?

La acesta intrebare au fost 5 variante de raspuns: (1) sa intelegi bine matematica fundamentala; (2) sa poti face programe de calculator; (3) sa stii sa programezi aplicatii pentru telefon sau tableta; (4) sa stii sa faci site-uri web; sau (5) altceva (urmata de completare in scris). Repartizarea raspunsurilor a fost cea din figura urmatoare.

Dupa cum se observa, cea mai mare parte a igotopienilor (aproape 50%) isi doresc sa invete sa programeze aplicatii pentru calculator. Pe locul al doilea (cu aproape 30%) se afla programarea aplicatiilor pentru telefon sau tableta. (In plus, 60% dintre cei care au ales varianta “altceva” au scris in cuvinte ca isi doresc sa invete diverse lucruri care in esenta tin tot de domeniul programarii; iar cativa dintre acestia au optat pentru mai multe dintre variantele de raspuns disponibile.)

 

Cum crezi ca te-as putea ajuta?

La intrebarea aceasta 69 de oameni au selectat varianta “S-ar putea sa ma poti ajuta cu ceva” (urmata de completare in scris).

Raspunsurile lor (date in scris) au fost o incantare pentru mine, fiindca m-au ajutat sa intru putin in lumea multora dintre membrii comunitatii Igotopia cu care nu apucasem pana acum sa interactionez.

Concluziile generale trase din analiza raspunsurilor scrise confirma interesul pentru invatarea programarii. Am primit multe intrebari punctuale (privind alegerea unui limbaj de programare sau diverse probleme concrete de matematica sau de programare) la care ma voi stradui sa raspund in zilele ce urmeaza. Am primit, de asemenea, intrebari legate de programarea robotilor, de importanta matematicii pentru programare sau de gestionarea timpului.

Se pare ca cei mai multi dintre cei care mi-au scris isi doresc:

  • sa stie pas cu pas ce le trebuie ca sa poata invata programare (ce programe, ce carti, ce lectii, cum sa fie organizate ca timp, etc.)
  • sa aiba pe cineva caruia sa-i poata pune intrebari (ori de cate ori e nevoie) atunci cand au nevoie de ajutor.

De asemenea, sunt destui care s-au aratat interesati de limbaje ca C++, Java si C#. (Si cum toate au la baza conceptele programarii orientate pe obiecte, urmeaza sa public pe site materiale educationale referitoare la acest subiect.) Pe langa acestea, am primit si doua cerereri ceva mai inedite, si anume sa fac tutoriale de desen tehnic (AutoCAD, Katia) si de grafica (QuarkXPress).

Si am primit si raspunsuri continand multumiri si felicitari. Va multumesc si eu pentru raspunsuri si multumesc tuturor pentru ca imi sunteti alaturi in misiunea de a face o Romanie mai logica si mai creativa. Si mai fericita. 🙂

 

In caz ca n-ai facut-o deja, aboneaza-te in casuta din dreapta sus (sub Gogu (mascota 🙂 )) pentru a fi la curent cu ce mai pun la cale. De asemenea, te rog sa trimiti articolul prietenilor tai care crezi ca merita sa intre in armata creierelor cu muschi. Multumesc!

 

 

Florin

 





Loading Facebook Comments ...