start     Articole     Despre mine     Contact     Cursul ABCprog    

Este matematica o religie?

Cu prilejul unor discutii pe teme de genul celei de aici am simtit foarte viu faptul ca matematica (desi asociata automat cu ideea de exactitate, de obiectivitate, de sobrietate) poate uneori declansa niste reactii emotionale foarte aprinse. Reactii in care emotia primeaza asupra ratiunii, vagul asupra concretului si credinta asupra demonstrabilului.

Urmarea fireasca a acestor intrebari a fost intrebarea din titlu: Matematica e o religie?

O analiza riguroasa (matematica 🙂 ) a acestei probleme mi-ar impune sa plec de la o definitie clara si cuprinzatoare a religiei, dupa care sa vad punct cu punct daca matematica indeplineste criteriile din respectiva definitie.

N-o sa fac asta in acest articol.

In schimb, o sa-ti arat ca mult-cunoscuta adversitate dintre stiinta (pentru care matematica e exponent de baza (:-) ) ) si religie este falsa.

 

Matematica versus religie?

Matematica (si stiinta, in general) este clara, concreta, palpabila (sau macar demonstrabila), rationala. In schimb, religia e irationala, fiind fundamentata pe credinta in lucruri imaginate, they say.

 

Religia e irationala?

Este. Argument esential: se bazeaza pe credinta.

 

Matematica este rationala?

Nu este. Argument esential: se bazeaza pe credinta.

Cum? Matematica se bazeaza pe credinta?!

Da.

Dar cum asa, te intrebi? Matematica nu e stiinta aia in care orice lucru decurge clar din alte lucruri si in care nicio afirmatie nu e introdusa daca nu e demonstrata?

Ba da. Pana la un punct.

Daca sapi in adancime, la un moment dat vei avea surpriza sa constati ca la baza, jos de tot, stau niste afirmatii care nu sunt demonstrate in niciun fel. Este vorba despre axiome.

 

Matematica este adevarata?

Axiomele sunt radacina matematicii. Ele reprezinta codul genetic, programul care face intregul organism altfel inert al matematicii sa pulseze de adevar.

De ce spun asta? Si de ce adevar? Fiindca daca ne uitam in dictionar vedem ca axioma inseamna “adevar fundamental admis fara demonstratie“.

Prin urmare, matematica este adevarata doar daca axiomele pe care se bazeaza sunt adevarate.

Si sunt adevarate. De unde stim? Putem demonstra matematic ca sunt adevarate?

Nu putem. Dar stim ca sunt adevarate fiindca credem asta.

La fel de bine cum Il putem crede si pe Cel care a zis ca e “Calea, Adevarul si Viata”.

 

Stiinta versus religie?

Desi modul concret de manifestare al celor care isi fundamenteaza religia personala (caci da — nu exista vreun om care sa nu aiba religie (in sensul de set de credinte fundamentale si inexplicabile rational dupa care isi ghideaza viata)) pe axiomele matematicii difera foarte mult de modul in care se manifesta cei care isi fundamenteaza religia pe afirmatiile lui Iisus Hristos, in esenta aceste doua categorii de oameni nu sunt foarte diferite.

La fel cum din doua seminte foarte asemanatoare ca aspect si dimensiuni plantate in acelasi pamant si udate la fel pot sa rasara plante foarte diferite (desi ambele au crescut, se dezvolta si traiesc intr-un mod similar). Asa ca o afirmatie de genul “stiinta vs religie” face parte nu din categoria “munte vs mare” (sau “caini vs pisici“), ci mai degraba din categoria “islam vs ortodoxie” (sau chiar “fizica vs matematica“).

 

Tu ce parere ai? Caini sau pisici? Munte sau mare? Craciun sau Xmas? Selfie sau poza de grup? 🙂

[Sper ca ai reusit sa urmaresti firul frazelor intrerupte de paranteze lungi (in interiorul carora (eventual) am pus alte paranteze 🙂 ). Exercitiul asta iti poate fi foarte util daca vrei sa devii un programator bun.]

 

Sa ai parte de sarbatori cu multa bucurie!

Florin





Loading Facebook Comments ...