start     Articole     Despre mine    

cum iti dresezi calculatorul sa raspunda la comenzi noi

Daca ai urmarit atent lectiile din articolele anterioare, pana la momentul de fata deja stapanesti bazele programarii calculatoarelor. Am ajuns sa facem impreuna programe destul de complexe si suntem la doar un pas de a construi primul joc.

Revino, te rog, la lectia anterioara si reia ultimul program pe care ti l-am oferit ca exemplu. Dupa cum ai vazut, programul mai intai initializa cu anumite valori elementele unei matrici (binare — adica doar cu valori de 1 si de 0), dupa care aprindea pe ecran punctele corespunzatoare acelor elemente din matrice cu valoarea 1. Urma o pauza, dupa care elementele matricii erau inversate si apoi se repeta operatiunea anterioara (folosind de asta data, bineinteles, noile valori ale elementelor matricii).

Ai remarcat, probabil, ca programul rezultat a fost destul de lung. De asemenea, cred ca ai remarcat faptul ca este presarat cu comentarii care sa ajute la intelegerea rapida a lui. In ciuda lor, insa, programul are un aer destul de complicat.

In lectia aceasta vei afla cum sa faci mai multe cu mai putine. Mai precis, vei invata cum sa inveti calculatorul sa execute alte functii (comenzi) fata de cele pe care le cunostea deja. Iar apoi, folosind aceste noi functii definite de catre tine, vei putea face programe mai scurte si mai puternice.

 

Sa vedem, mai intai, la ce ne-ar ajuta definirea unei noi functii in cazul programului de care discutam (si anume ultimul din lectia despre vectori si matrici).

Nu necesita un efort deosebit sa observam faptul ca secventa de program ce realizeaza aprinderea tuturor punctelor de pe ecranul de 10×10 puncte conform valorilor (1 — aprins, sau 0 — stins) din matricea m (de 10 linii si 10 coloane, bineinteles) se repeta. Ba chiar se repeta in mod identic aceasta secventa de program. N-ar fi asadar, mult mai simplu sa o scriem o singura data, sa-i dam un nume, si apoi s-o apelam folosind acel nume?

Ba sigur ca da. Exact asta facem cu instructiunea “functie” (function). Ea se scrie intr-un program in felul urmator:

function NumeleFunctiei()

{

       // corpul functiei; instructiunile

       // …

}

Spre deosebire de celelalte instructiuni de pana acum, instructiunea function nu are un efect imediat si nu intervine direct in functionarea programului. Ci ea este o instructiune cu rol declarativ, care va spune calculatorului ca prin comanda NumeleFunctiei() ma voi referi in program la instructiunile care se regasesc in corpul functiei.

Pentru un exemplu concret, iata cum ar arata ultimul program din articolul anterior, scris de asta data cu ajutorul unei functii pe care aleg sa o denumesc AprindeEcran:

// Program inversare culori (cu matrice)

// definire matrice cu 10 linii si 10 coloane
var m = Matrice(10, 10)

// Definesc noua functie pe care urmeaza
// sa o folosesc in program.

function AprindeEcran()
{
       // Parcurg toate elementele matricii m si aprind 
       // sau sting punctul corespunzator de pe ecran, 
       // in functie de valoarea elementului curent
       // (0 – stins; 1 – aprins).

       var l = 0
       var c
       while (l < 10)
       {
              c = 0
              while (c < 10)
              {
                     if (m[l][c] == 1)
                     {
                            Aprinde(c+1, 10-l)
                     }
                     else
                     {
                            Stinge(c+1, 10-l)
                     }
                     c = c+1
              }
              l = l+1
       }
}

// Si acum urmeaza programul propriu-zis:

// initalizare elemente matrice
var l = 0
var c
while (l < 10)
{
       c = 0
       while (c < 10)
       {
              if ( ((l+c)%2) == 0 )
              {
                     m[l][c] = 1
              }
              else
              {
                     m[l][c] = 0
              }
              c = c+1
       }
       l = l+1
}

// aprindere puncte de pe ecran,
// conform valorilor din matricea m
// (0 – stins; 1 – aprins)
AprindeEcran()

// pauza…
Pauza()

// inversare stare puncte
l = 0
while (l < 10)
{
       c = 0
       while (c < 10)
       {
              if (m[l][c] == 1)
              {
                     m[l][c] = 0
              }
              else
              {
                     m[l][c] = 1
              }
              c = c+1
       }
       l = l+1
}

// aprindere puncte de pe ecran,
// conform valorilor din matricea m
// (0 – stins; 1 – aprins)
AprindeEcran()

Iata si caseta de testare a programului.

(Browserul tau nu suporta Canvas!…)

Ce parere ai de noul program? Nu e mai simplu sa scrii doar AprindeEcran() decat sa scrii (de doua ori) intreg acel bloc de instructiuni?

Banuiesc ca te astepti deja ca urmeaza un exercitiu pentru tine. Ei bine, ia incearca sa faci si inversarea starii punctelor tot printr-o functie (la fel cum am facut pentru AprindeEcran). (Deci programul tau va contine in partea initiala pe langa definirea variabilei m si a functiei AprindeEcran, si definirea acestei noi functii — pe care o poti numi, de exemplu InverseazaPuncte.)

 

Buuun, cu asta ai invatat si functiile, nu? Nu inca!

De ce? Pentru ca ceea ce am facut pana aici e doar un caz particular de utilizare a functiilor (si anume utilizarea lor ca pe un soi de macro-intructiuni).

In cazul cel mai general, insa, o functie poate sa primeasca niste parametri si sa returneze o valoare (exact ca in cazul unei functii matematice).

 

Hai sa vedem mai intai cum sta treaba cu functiile care au parametri.

Sa zicem ca ne dorim sa construim o functie care sa deseneze un dreptunghi pe ecranul nostru virtual de 10×10 puncte. Dorim, insa, ca functia asta sa fie capabila sa deseneze nu doar un anumit dreptunghi, ci orice dreptunghi. Prin urmare, este necesar sa specificam dreptunghiul dorit prin intermediul unor parametri.

Putem, de exemplu, sa specificam dreptunghiul cu ajutorul coordonatelor (pe axa x (orizontala) si pe axa y (verticala)) punctului din stanga-jos si ale celui din dreapta-sus. Sa denumim aceste coordonate prin (x1, y1) si (x2, y2).

In conditiile acestea, cum ar arata o functie (sa-i zicem, de exemplu, DeseneazaDreptunghi) care sa deseneze pe ecran dreptunghiul ce are coltul din stanga-jos la coordonatele (x1, y1) si coltul din dreapta-sus la coordonatele (x2, y2)? Iata o varianta mai jos:

function DeseneazaDreptunghi(x1, y1, x2, y2)
{
       var x = x1
       while (x <= x2)
       {
              Aprinde(x, y1)
              Aprinde(x, y2)
              x = x+1
       }
       var y = y1
       while (y <= y2)
       {
              Aprinde(x1, y)
              Aprinde(x2, y)
              y = y+1
       }
}

// Si iata si cateva exemple de utilizare a functiei:
// 1) un patrat
DeseneazaDreptunghi(1, 1, 10, 10)
// 2) o linie orizontala
DeseneazaDreptunghi(3, 3, 7, 3)
// 3) o linie verticala
DeseneazaDreptunghi(3, 5, 3, 7)
// 4) un punct
DeseneazaDreptunghi(7, 7, 7, 7)
// 5) nimic
DeseneazaDreptunghi(8, 8, 2, 2)

(Imi poti spune de ce in cazul ultimului apel al functiei (varianta 5 de mai sus) nu se deseneaza nimic pe ecran?)

Dupa cum ai observat (daca ai testat programul), functia DeseneazaDreptunghi pe care am definit-o se foloseste de valorile a patru parametri, si anume x1, y1, x2 si y2.

Si daca ne uitam in corpul ei vedem ca mai intai defineste o variabila locala numita x cu ajutorul careia parcuge (folosind un while in combinatie cu incrementarea cu 1 din final (adica instructiunea x = x+1)) toate valorile de la x1 la x2. Si apoi, in corpul while-ului (deci pentru fiecare valoare a lui x intre x1 si x2 inclusiv) apeleaza de doua ori functia predefinita Aprinde — mai intai pentru a aprinde punctul de la coordonata (x, y1) si apoi pe cel de la coordonata (x, y2). Prin urmare dupa finalizarea executiei acestui prim while se vor fi desenat pe ecran doua dintre laturile dreptunghiului (si anume cea de jos si cea de sus).

In mod similar partea a doua a functiei deseneaza celelalte doua laturi ale dreptunghiului (si anume latura din stanga si latura din dreapta).

 

Super, nu? Folosindu-ne de o functie deja existenta (Aprinde) am construit o functie mai complexa (DeseneazaDreptunghi). In felul acesta nu numai ca putem scrie programe mai scurte si mai clare, ci putem scrie programe generice, a caror functionare sa poata fi usor modificata prin modificarea valorilor unor parametri.

(Mentionez cu aceasta ocazie ca DeseneazaDreptunghi poate fi apelata si folosind variabile pe post de parametri. Cu alte cuvinte, pot scrie in program ceva de genul DeseneazaDreptunghi(csjx, csjy, 8, 9), in conditiile in care variabilele csjx si csjy au fost in prelabil definite si initializate cu niste valori.)

 

A mai ramas un singur caz de functii pe care as vrea sa-l discut acum. Este vorba de functiile care returneaza o valoare.

Care e treaba cu ele? Este cam acelasi lucru pe care il facem la matematica atunci cand scriem y = f(x). f este functia, x este parametrul cu care ea este apelata, iar y este variabila in care memorez valoarea returnata de functia f pentru parametrul x.

In esenta functiile ce returneaza o valoare nu sunt diferite de de functiile de care am vorbit pana acum. Ba chiar orice functie poate sa returneze o valoare. Cu conditia ca in corpul ei sa existe intructiunea return valoare (unde in loc de valoare se poate pune fie o valoare numerica, fie o variabila in care este memorata o valoare, fie o expresie matematica (ce poate cuprinde valori numerice, operatori, variabile)).

In momentul in care o astfel de intructiune “returneaza” (return) este executata, executia functiei se finalizeaza si valoarea returnata de ea este pusa in program acolo unde functia a fost apelata.

Aceste cuvinte poate ca par mult mai complicate decat stau lucrurile in realitate, asa ca haide sa vedem un exemplu.

 

Sa zicem ca desenam pe ecran un dreptunghi (cu functia DeseneazaDreptunghi facuta anterior), dupa care dorim sa desenam un punct in centrul lui. Ce-ar fi sa facem o functie cu ajutorul careia sa calculam acest centru?

 

In regula. Hai sa vedem ce ar trebui sa facem pentru a obtine centrul dreptunghiului, in conditiile in care avem coordonatele (x1, y1) ale coltului din stanga-jos si (x2, y2) ale coltului din dreapta-sus.

Pai, pentru a obtine coordonata pe axa x a centrului ar trebui sa facem media aritmetica intre x1 si x2. Adica (x1+x2)/2. Si apoi ar trebui sa rotunjim valoarea obtinuta pentru a obtine o valoare intreaga pe care s-o putem folosi pentru a selecta una dintre cele 10 coloane de pe ecranul virtual. (Putem rotunji o valoare reala la un numar intreg folosind functia predefinita Rotunjeste.)

Si similar pentru y.

Prin urmare, daca am face o functie care sa calculeze media dintre doua numere si sa returneze rezultatul rotunjit la o valoare intreaga, atunci am putea folosi aceasta functie atat pentru a calcula coordonata pe axa x a centrului dreptunghiului, cat si coordonata sa pe y.

Hai sa vedem ce ar iesi:

// definesc functiile pe care le voi folosi

function DeseneazaDreptunghi(x1, y1, x2, y2)
{
       var x = x1
       while (x <= x2)
       {
              Aprinde(x, y1)
              Aprinde(x, y2)
              x = x+1
       }
       var y = y1
       while (y <= y2)
       {
              Aprinde(x1, y)
              Aprinde(x2, y)
              y = y+1
       }
}

function CalculeazaMedia(a, b)
{
       // calculeaza media numerelor a si b
       // si rotunjeste rezultatul

       var r = (a+b)/2
       r = Rotunjeste(r)
       return r
}

// am definit functiile; acum iata programul:

DeseneazaDreptunghi(2, 3, 8, 9)
var xc = CalculeazaMedia(2, 8)
var yc = CalculeazaMedia(3, 9)
Aprinde(xc, yc)

 

Gata si lectia asta. La fel ca si cele de pana acum, nici ea nu se invata singura, insa. Este nevoie de ceva efort din partea ta. Dar daca ai in minte un proiect interesant pe care iti doresti sa il aduci la lumina, acest efort va deveni simplu si captivant ca o joaca.

Spune-mi, te rog, in comentariul tau daca ai neclaritati. De asemenea, spune-mi daca deja a inceput sa ti se contureze in minte un joc pe care l-ai putea face folosind calculatorul nostru virtual.

 

Multumindu-ti ca esti alaturi de mine in lupta pentru o Romanie mai logica si mai creativa,

Al tau prieten,

Florin

34 comments
Tase
Tase

Completare:

 4. Culoarea rosie - Sangele, fluid vital.

Tase
Tase

Scurta descriere a desenului mai jos copiat

PATRU (cele 4 puncte cardinale) TRI (cele 3 ipostaze ale Divinitatii)unghiuri care converg catre noi insine, culorile simbolizand urmatoarele:

1. Culoarea verde - Pamantul

2. Culoarea albastra - Cerul

3. Culoarea galbena - Comorile dinlauntrul nostru, ce asteapta sa le descoperim.

 sau 

Doua clepsidre care se intretaie. Clepsidra orizontala reprezinta calatoria fizica, iar cea verticala reprezinta calatoria spirituala.


function DeseneazaTriunghiul1 (x1,x2,y1,y2,k)

{

  var y=y1;

  while (y<=y2)

  {

  k=1;

    var x=x1;

    while (x<=x2)

    {

      Aprinde (x,y,VERDE);

      x=x+1;

    }

    x1=x1+k;

    x2=x2-k;

    y=y+1;

  }

}

DeseneazaTriunghiul1 (2,9,1,4,1);

function DeseneazaTriunghiul2 (x1,x2,y1,y2,k)

{

  var y=y1;

  while (y>=y2)

  {

    k=1;

    var x=x1;

    while (x<=x2)

    {

      Aprinde (x,y,ALBASTRU);

      x=x+1;

    }

    x1=x1+k;

    x2=x2-k;

    y=y-1;

  }

}

DeseneazaTriunghiul2 (2,9,10,7,1);

function DeseneazaTriunghiul3 (x1,x2,y1,y2,k)

{

  var x=x1;

  while (x<=x2)

  {

    k=1;

    var y=y1;

    while (y<=y2)

    {

      Aprinde (x,y,GALBEN);

      y=y+1;

    }

    y1=y1+k;

    y2=y2-k;

    x=x+1;

  }

}

DeseneazaTriunghiul3 (1,4,2,9,1);

function DeseneazaTriunghiul4 (x1,x2,y1,y2,k)

{

  var x=x1;

  while (x>=x2)

  {

    k=1;

    var y=y1;

    while (y<=y2)

    {

      Aprinde (x,y,GALBEN);

      y=y+1;

    }

    y1=y1+k;

    y2=y2-k;

    x=x-1;

  }

}

DeseneazaTriunghiul4 (10,7,2,9,1);

function DeseneazaDiagonala1 (x1,x2,y1,y2)

{

  var x=x1;

  while (x<=x2)

  {

    var y=y1;

    while (y>=y2)

    {

      Aprinde (x,y,ROSU);

      x=x+1;

      y=y-1;

    }

  }

}

DeseneazaDiagonala1 (1,10,10,1);

function DeseneazaDiagonala2 (x1,x2,y1,y2)

{

  var x=x1;

  while (x<=x2)

  {

    var y=y1;

    while (y<=y2)

    {

      Aprinde (x,y,ROSU);

      x=x+1;

      y=y+1;

    }

  }

}

DeseneazaDiagonala2 (1,10,1,10);

XBR0THER
XBR0THER

Salut Florin ! Am inteles ceea ce ai spus in aceasta lectie, doar ca la "return" nu mi se coloreaza patratul din centrul dreptunghiului. Voi mai incerca sa o rezolv, dar ... putina mana de ajutor nu mi-ar strica. 

Toate bune !

XBR0THER
XBR0THER

Gata Florin, am rezolvat-o, cu "rotunjeste" nu prea stiu eu care e treaba, dar in rest a mers perfect !

KlashKings
KlashKings

Este Posibil sa imi poti spune de ce nu reusesc sa fur programu ?

Am Incercat cu ctrl + Shift + i . am luat tot ce contine . js ( javascript) inclusiv index.php , si restu Eveniment , si le am pus in notpad si am notat.html, nu ma lasa sa scriu in coloana din stanga , nu vreau sa l pun pe un site s au ceva de genu doar ca merge prost netu pe la mine si imi place mult programu ..

GabrielButurca
GabrielButurca

function asd(a1,s1,a2,s2)
{
     var a = a1
       while (a<=a2)
       {
              Aprinde(a,s1)
              Aprinde(a,s2)
              a = a+1
       }
       var s = s1
       while (s<=s2)
       {
              Aprinde(a1,s)
              Aprinde(a2,s)
              s = s+1
       }
}
function media(a,s)
var = (a+s)/2
r=Rotunjeste(r)
return r
}
asd(2,3,8,9)
var ac=media(2,8)
var sc=media(3,9)
Aprinde(ac,sc)

ce e gresit ?

Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

@GabrielButurca (1) Dupa "function media(a,s)" trebuie sa deschizi o acolada. Are scopul de a-i spune calculatorului ca "de aici incepe descrierea corpului functiei (adica ce instructiuni trebuie sa se execute la apelarea ei)".

(2) In prima instructiune din functia "media" -- adica in instructiunea "var = (a+s)/2" -- dupa cuvantul cheie "var" ai uitat sa pui numele variabilei, adica r.

Spor in continuare! :-)

Stefania Rotariu
Stefania Rotariu

Dumnezeu sa te binecuvanteze Florine si pe toti romanii, care vor sa invete sa duca mai departe mandria de a fi roman. Este greu pana romanul se pune pe cale, apoi sigur ajunge in varf. Mult succes dragii mei romani!

Ciprian123
Ciprian123

Imi poti spune te rog unde gresesc?


function InversarePuncte()
{
var l=0
   var c
  while(l<10)
  {
    c=0
    while(c<10)
    {
      if((l+c)==0)
      {
        m[l][c]=0
      }
      else
      {
        m[l][c]=1
      }
      c=c+1
    }
    l=l+1
}

Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

@Ciprian123 Ce ti-ai propus sa faci in programul asta?... (Cu instructiunea "if((l+c)==0)" ii spui "daca l si c au aceeasi paritate (adica sunt fie ambele pare, fie ambele impare)".) Si altceva: daca vrei sa faci inversarea unor elemente din matrice, trebuie ca noua valoare pe care o pui in ele sa tina cont de vechea valoare (adica daca vechea valoare era 0, noua valoare sa fie 1; si daca vechea valoare era 1, noua valoare sa fie 0).

Ciprian123
Ciprian123

@Florin Birleanu @Ciprian123 Multumesc pentru sfat.....


function InverseazaPuncte()
{
  var l=0;
  while(l<10)
  {
  c=0;
    while(c<10)
    {
      if(m[l][c]==1)
      {
        Aprinde(c+1,10-l);
      }
      else
      {
        Stinge(c+1,10-l);
      }
      c=c+1;
    }
    l=l+1;
  }
}

Marin Constantin
Marin Constantin

Salut! La dreptunghi la punctul 5 se poate sa deseneze un patrat daca se da functiei DeseneazaDreptunghi(x1, y1, x2, y2) coordonatele (8, 8, 10, 10).

Marin Constantin
Marin Constantin

// Program inversare culori (cu matrice) si comenzi noi


// definire matrice cu 10 linii si 10 coloane


var m = Matrice(10, 10)


// Definesc noua functie pe care urmeaza


// sa o folosesc in program.


function AprindeEcran()


{


// Parcurg toate elementele matricii m si aprind


// sau sting punctul corespunzator de pe ecran,


// in functie de valoarea elementului curent


// (0 – stins; 1 – aprins).


var l = 0var c


while (l < 10)


{


c = 0


while (c < 10)


{


if (m[l][c] == 1)


{


Aprinde(c+1, 10-l)


}


else


{


Stinge(c+1, 10-l)


}


c = c+1


}


l = l+1


}


}


// Definesc noua functie pe care urmeaza


// sa o folosesc in program.


function InversarePuncte()


{


//Modific elementele matricii pentru//inversare stare puncte


l = 0


while (l < 10)


{


c = 0


while (c < 10)


{


if (m[l][c] == 1)


{


m[l][c] = 0


}


else


{


m[l][c] = 1


}


c = c+1


}


l = l+1


}


}


// Si acum urmeaza programul propriu-zis:


// initalizare elemente matrice


var l = 0


var c


while (l < 10)


{


c = 0


while (c < 10)


{


if ( ((l+c)%2) == 0 )


{


m[l][c] = 1


}


else


{


m[l][c] = 0


}


c = c+1


}


l = l+1


}


// aprindere puncte de pe ecran,


// conform valorilor din matricea m


// (0 – stins; 1 – aprins)


AprindeEcran()


// pauza…


Pauza()


InversarePuncte()


// aprindere puncte de pe ecran,


// conform valorilor din matricea m


// (0 – stins; 1 – aprins)


AprindeEcran()


CristiCernalevschi
CristiCernalevschi

Florin, imi pare rau, dar nu am inteles ce face instructiunea "return". Poti sa-mi explici te rog mai detaliat!!


Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

@CristiCernalevschi Instructiunea "return" poate sa apara doar in interiorul unei functii (definita cu "function"). In momentul in care se ajunge sa se execute instructiunea "return", executia functiei se opreste acolo -- adica se iese din functie si se revine in program in locul unde acea functie a fost apelata; iar daca dupa "return" urmeaza ceva (adica o valoare numerica, o variabila, o expresie matematica, ...), acel ceva este pus in program ca valoare pentru functia ce a fost apelata.


De exemplu, sa zicem ca avem o functie ce are un parametru "x" si pentru cazul in care "x" are valoarea 0 functia trebuie sa returneze valoarea -1, iar pentru cazul in care parametrul "x" are valoarea 1, functia trebuie sa returneze valoarea 1.


Matematic, functia asta s-ar defini cam asa: 


f:{0, 1} -> {-1, 1}

f(0) = -1

f(1) = 1


In program am putea defini functia asta asa:


function f(x)

{

 if (x == 0)

   {

      return -1;

   }

   else if (x == 1)

   {

      return 1;

   }

}


Bun, am definit functia. I-am zis ca daca x e zero sa returneze -1, iar daca x e 1 sa returneze 1. Dar functia asta nu face nimic pana nu o apelez in program. Deci ea este doar un soi de instructiune potentiala, dar nu e inca o comanda pe care i-am dat-o calculatorului s-o execute.


Ca sa execut functia f trebuie s-o apelez in program, iar acest lucru in pot face, de exemplu asa:


var y = f(0);


Adica am definit o variabila numita y si in ea am pus valoarea f(0). Dar f(0) nu este o valoare imediata, ci este apelul functiei f, pentru cazul in care parametrul x are valoarea 0. Adica se vor executa instructiunile din functia f, numai ca oriunde apare acolo "x" se va considera valoarea "0" in loc. Prin urmare, se va intra in primul "if" si se va executa instructiunea "return -1". Adica executia functiei f se va opri, se va reveni in program in locul in care functia f a fost apelata (adica in instructiunea "var y = f(0)") si se va pune in acea instructiunea in loc de apelul functiei (adica in loc de "f(0)") valoarea de dupa "return", adica valoarea -1.


Deci dupa apelul "f(0)" al functiei "f" in instructiunea "var y = f(0)", instructiunea care se va executa va fi de fapt "var y = -1" (caci -1 e valoarea returnata de functia f in cazul in care parametrul x are valoarea 0).


Am mai clarificat un pic lucrurile?

Andrei P
Andrei P

@Florin Birleanu Multumim pentru raspuns! Chiar a fost util comentariul si cred ca era bine sa fie pus in lectie. Keep up!

EduardMarin
EduardMarin

Florin,imi poti explica mai pe intelesul meu primul program cu functii care au parametri?Adica de unde stiu ca  variabila x1 este mai mic decat  variabila x2 daca nu am initializat  variabila x2?Si cum sa aprind x1,y1?Si la fel si in partea a doua a  programului...


Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

@EduardMarin Atunci cand scriu "function DeseneazaDreptunghi(x1, y1, x2, y2)" doar declar ce trebuie sa faca functia numita DeseneazaDreptunghi. La momentul declararii ei cei 4 parametri nu au valori, dar functia nu se executa atunci, ci atunci cand este apelata. Iar la apelarea ei trebuie sa dau valori parametrilor. 


Un exemplu de apel al functiei DeseneazaDreptunghi este acesta: "DeseneazaDreptunghi(1, 1, 10, 10)". Ce se intampla aici? In x1 se pune 1, in y1 se pune 1, in x2 se pune 10 si in y2 se pune 10 si apoi se executa instructiunile din functia DeseneazaDreptunghi. Deci atunci cand se executa acele instructiuni toti cei 4 parametri, x1, y1, x2 si y2, vor avea valori in ei.


E mai clar?...

CorinaM
CorinaM

"Else" este in plus, acum am vazut :))

CorinaM
CorinaM

Buna Florin,

Iata cum m-am jucat eu azi :)


//deseneaza dreptunghi cu diagonala

// definesc functiile pe care le voi folosi

function DeseneazaDreptunghi(x1, y1, x2, y2)

{

     var x = x1

      while (x <= x2)

       {

              Aprinde(x, y1)

              Aprinde(x, y2)

              x = x+1

       }

       var y = y1

       while (y <= y2)

       {

              Aprinde(x1, y)

              Aprinde(x2, y)

              y = y+1

       }

}

function DeseneazaDiag(x1, y1, x2, y2)

{

  var x = x1 + 1

  while(x < x2)

  {

    var y =y1 + 1

    while(y < y2)

    {

      if((y - x) == 1)

      {

        Aprinde(x, y)

      }

      else

      {

        Stinge(x, y)

      }

      y = y+1

    }

    x = x+1

  }

}

function CalculeazaPunct(a, b)

{

       // calculeaza punct(6, 6)

       // si rotunjeste rezultatul

       var r = (b-a)

       r = Rotunjeste(r)

       return r

}

// iata programul:

DeseneazaDreptunghi(2, 3, 8, 9)

DeseneazaDiag(2, 3, 8, 9)

var xc = CalculeazaPunct(2, 8)

var yc = CalculeazaPunct(3, 9)

Aprinde(xc, yc)

Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

@CorinaM Super! Foarte fain!! :-)


Recomandare: Conditia " if((y - x) == 1)" era mai generica daca era scrisa sub forma "if((x - x1) == (y - y1))" (caci prima varianta nu da rezultatele dorite daca y1-x1 este diferit de 1).

Bogdan
Bogdan

Salut Florin!


//Inversarea stării punctelor printr-o funcție; function InverseazăPuncte


var m = Matrice(10, 10)
function AprindeEcran()
{
var l = 0
var c
while (l<10)
{
  c = 0
  while (c<10)
  {
  if (m[l][c] == 1)
    {
      Aprinde (c+1, 10-l)
    }
    else
    {
      Stinge (c+1, 10-l)
    }
    c = c+1
  }
  l = l+1

}
l = 0

while (l<10)
{
  c = 0
  while (c<10)
  {
    if (((l+c)%2) == 0)
    {
      m[l][c] = 1
    }
    else
    {
      m[l][c] = 0
    }
    c = c+1
  }
  l = l+1
}
AprindeEcran()
Pauza()
function InverseazaPuncte()
{
l = 0
while (l<10)
{
  c = 0
  while (c<10)
  {
    if (m[l][c] == 1)
    {
      m[l][c] = 0
    }
    else
    {
      m[l][c] = 1
      }
  c = c+1
}
l = l+1
}
}
InverseazaPuncte()
AprindeEcran()

ClaudiuSimon
ClaudiuSimon

Salut Florin


"Banuiesc ca te astepti deja ca urmeaza un exercitiu pentru tine. Ei bine, ia incearca sa faci si inversarea starii punctelor tot printr-o functie (la fel cum am facut pentru AprindeEcran)."

Eu am gandit asa:


var m = Matrice(10, 10);

function AprindeEcran()

{

var l = 0;

     var c;

       while (l < 10)

       {

              c = 0;

              while (c < 10)

              {

                     if (m[l][c] == 1)

                     {

                            Aprinde(c+1, 10-l);

                     }

                     else

                     {

                            Stinge(c+1, 10-l);

                     }

                     c = c+1;

              }

              l = l+1;

       }

}


function InversarePuncte()

{

var l = 0;

  var c;

while (l < 10)

{

       c = 0;

       while (c < 10)

       {

              if (m[l][c] == 1)

              {

                     m[l][c] = 0;

              }

              else

              {

                     m[l][c] = 1;

              }

              c = c+1;

       }

       l = l+1;

}

}

var l = 0;

var c;

while (l < 10)

{

       c = 0;

       while (c < 10)

       {

              if ( ((l+c)%2) ===0 )

              {

                     m[l][c] = 1;

              }

              else

              {

                     m[l][c] = 0;

              }

              c = c+1;

       }

       l = l+1;

}AprindeEcran();  

Pauza();

InversarePuncte();

AprindeEcran();

Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

@ClaudiuSimon @Florin Birleanu Cea mai buna carte de Java pe care o stiu eu este "Thinking in Java", de Bruce Eckel. Insa nu stiu sa aiba si versiune in limba romana.


Carte de Java in romana ar fi "Invata Java de la zero", de Florin Birleanu -- dar inca e in stadiul de redactare (pe undeva pe la pagina zero) :-).

IonutHalmaciu
IonutHalmaciu

Salut !La dreptunghi la punctul 5 nu returneaza nici un rezultat deoarce nu respecta conditia din while , astfel x1 > x 2  

Trackbacks

  1. […] despre instructiunea daca, despre instructiunea cat timp, despre vectori si matrici, despre functii si despre […]

  2. […] Apoi invata cum sa iti construiesti propriile instructiuni prin gruparea altor instructiuni. Iata lectia. […]