start     Articole     Despre mine    

Cum iti cresti scorul la testele de IQ (10 intrebari explicate ca sa devii mai inteligent)

Cu siguranta te-ai intrebat cel putin o data pana acum cat de inteligent esti. Exista pe internet o multime de teste de IQ gratuite care pretind ca iti pot raspunde la aceasta intrebare. Nu vreau sa intru acum in polemici referitoare la cat de precise sunt (sau nu sunt) aceste teste de IQ, ci vreau doar sa iti arat ca IQ-ul se poate antrena.

In continuare iti arat 10 intrebari preluate din testul online de pe site-ul Mensa Romania, precum si explicatiile care stau in spatele alegerii raspunsului corect. Toate intrebarile sunt de tipul “se dau 8 imagini; sa se determine a 9-a imagine care le completeaza logic”.

Intrebarea 1

Ce e diferit in fiecare dintre imagini? Punctul negru. Mai precis, pozitia lui in cadrul fiecarui patrat.

Sa ne uitam la cele trei imagini de pe prima linie de sus. In toate trei, punctul negru se gaseste in partea de sus, la (1) stanga, (2) centru, (3) dreapta.

Ne uitam acum la cele trei imagini de pe a doua linie de sus. In acestea punctul negru se gaseste pe centru, la (1) stanga, (2) centru, (3) dreapta.

Pe a treia linie punctul negru se gaseste in partea de jos a patratelor, la (1) stanga, (2) centru, si (3)… la dreapta. (Deci raspunsul e E.) Simplu, nu?

Intrebarea 2

Folosim acelasi mod de gandire ca mai sus — ne uitam linie cu linie la cele 8 imagini. Observam mai intai ca exista doar trei tipuri de imagini, care se repeta.

Pe linia 1 apar toate cele trei tipuri de imagini. Pe linia 2, la fel. Pe linia trei apar doar doua dintre cele trei tipuri de imagini, deci imaginea lipsa e…. imaginea de al treilea tip. (Adica imaginea de la C.) Si mai simplu, nu?

 

Intrebarea 3

Mai e nevoie sa explic ceva la aceasta intrebare? Revino la explicatia de la intrebarea anterioara si vei vedea ca raspunsul e E.

(Ai vazut ca odata ce intelegi raspunsul la o intrebare, si alte intrebari devin indata extrem de usoare?)

 

 

 

Intrebarea 4

Deja trecem la un alt nivel cu aceasta intrebare. Modul de gandire e la fel ca la intreberi 2 si 3, doar ca trebuie aplicat de doua ori.

Imagineaza-ti ca in locul acestei intrebari aveai doua intrebari: [1] cum arata conturul imaginii lipsa, [2] cum arata interiorul imaginii lipsa.

Sa vedem mai intai raspunsul la intrebarea [1]. Pe linia 1 avem: patrat, cerc, triunghi. Pe linia 2: cerc, triunghi, patrat. Pe linia 3: triunghi, patrat, si (ce lipseste?)… cerc!

Si acum raspunsul la intrebarea [2]. Pe linia 1: hasura, plin, gol. Pe linia 2: gol, hasura, plin. Deci pe linia 3: plin, gol, si… hasura!

Combinand raspunsurile la cele doua intrebari, obtinem ca raspunsul e un cerc hasurat. (Raspunsul B.)

Intrebarea 5

Daca aplicam aceeasi filosofie (linie cu linie), vedem ca avem asa:

Pe linia 1: o linie, doua linii, trei linii. Pe linia 2: doua linii, trei linii, patru linii. Pe linia 3: trei linii, patru linii, si… cinci linii.

Asa ca raspunsul trebuie sa contina 5 linii. Oups! Se pare ca atat C cat si D contin cinci linii. Deci? Care dintre ele e raspunsul corect?

Sa ne uitam acum la orientarea liniilor (caci asta e singurul lucru care difera intre imaginile C si D).

Pe linia 1: diagonala stanga, vertical (deci o rotatie la dreapta cu 45 de grade), diagonala dreapta (deci inca o rotatie la dreapta cu 45 de grade). Pe linia 2: vertical, diagonala dreapta (deci o rotatie la dreapta cu 45 de grade), orizontal (deci inca o rotatie la dreapta cu 45 de grade). Pe linia 3: diagonala dreapta, orizontal (deci o rotatie la dreapta cu 45 de grade), si (dupa inca o rotatie la dreapta cu 45 de grade obtinem)… diagonala stanga. (Adica raspunsul D.)

Intrebarea 6

Toate imaginile sunt la fel. Difera doar pozitia benzii negre. Pe linia 1: sus, dreapta, stanga. Pe linia 2: sus, dreapta, stanga. Pe linia 3: sus, dreapta, si… stanga! (Adica B.) Se putea mai simplu de atat? 🙂

 

 

 

 

Intrebarea 7

Similar. Daca notam colturile pentagonului cu 1, 2, 3, 4 si 5 (incepand cu coltul de sus si continuand la dreapta), avem cerculete negre pe colturile urmatoare:

Pentru imaginile de pe linia 1: (1) 1; (2) 1, 2; (3) 1, 2, 3.

Pentru imaginile de pe linia 2: (1) 5, 1; (2) 5, 1, 2; (3) 5, 1, 2, 3.

Pentru imaginile de pe linia 3: (1) 4, 5, 1; (2) 4, 5, 1, 2; si deci (3)… 4, 5, 1, 2, 3. (Asa ca raspunsul e C.)

 Intrebarea 8

Si iata o intrebare de alt tip. Initial procedam la fel ca pana acum (studiind linie cu linie cele 8 imagini), dar observam ca nu mai e vorba de o aceeasi modificare care se aplica pe rand fiecarei imagini fata de cea precedenta de pe aceeasi linie.

Ci putem vedea fara mare dificultate ca a treia imagine de pe linia 1 e compusa din alaturarea primelor doua imagini. Observatia asta e valabila si pentru linia a doua. Deci a treia imagine de pe linia 3 va fi imaginea obtinuta prin alaturarea primelor doua imagini de pe linia 3. Rezulta un patrat. (Raspunsul C.) Nu e chiar greu odata ce prinzi smecheria, nu?

Intrebarea 9

E la fel ca la intrebarea anterioara. Doar ca aici primele doua imagini de pe fiecare linie se combina nu prin alaturare, ci prin suprapunere. Si rezulta ca raspunsul e A. A fost greu?

 

 

 

 

 

Intrebarea 10

Deja am vorbit prea mult pe tema asta si nu vreau sa te plictisesc, asa ca te las pe tine sa-mi spui care e raspunsul corect la aceasta intrebare. (Indiciu: vezi explicatiile de la cele doua intrebari anterioare.) 🙂

 

 

 

 

 

Ti-au placut explicatiile? Te simti mai inteligent acum? 🙂

Trimite, te rog, articolul prietenilor tai pe care crezi ca i-ar putea ajuta.

Daca ti-a placut, inroleaza-te in armata noastra de creiere cu muschi si vei primi testul care iti va spune daca ai sau nu minte de programator:


(nu trimit spam; te tin la curent cu noutatile)

 

Cu drag,

Florin

Loading Facebook Comments ...