start     Articole     Despre mine     Contact    

Cel mai tare limbaj de programare

Care e cel mai tare limbaj de programare? Iata o intrebare capabila sa nasca polemici interminabile intre programatori. Scopul meu nu e sa dau apa la moara unor astfel de polemici, ci sa ofer macar o tentativa de raspuns pentru cei care se apuca acum de programare si nu stiu cu ce sa inceapa, simtindu-se debusolati de multitudinea de limbaje de programare existente.

Vrei sa inveti programare, dar nu stii catre ce limbaj sa te orientezi? Ai vrea ca, daca tot te apuci de o treaba serioasa cum e programarea, sa mergi la sigur? Ai vrea sa tintesti inca din start nu doar sa inveti programare, ci sa inveti cel mai tare limbaj de programare?

 

Te inteleg. Si inteleg si frustrarea pe care o simti atunci cand auzi ca nu exista un raspuns clar la aceasta intrebare si ca depinde mult de domeniul spre care vrei sa te orientezi in programare.

Tu ai vrea un raspuns clar, nu? Ai vrea un raspuns de genul “Cel mai tare limbaj de programare este limbajul X”.

 

Daca mai ai un pic de rabdare o sa iti spun care este, dupa parerea mea, acest limbaj X.

Este vorba de un limbaj ceva mai vechi, dar care a avut o influenta covarsitoare asupra limbajelor de programare Java si C#, care sunt foarte la moda in prezent.

Este un limbaj pe care odata ce ajungi sa il stapanesti simti ca poti face orice cu calculatorul. (Kernel-urile sistemelor de operare Windows, Linux si Mac OS sunt programate folosind acest limbaj.)

E un limbaj care te invata sa faci mult cu putin, sa gandesti foarte structurat si sa fii responsabil in gestionarea resurselor.

 

E un limbaj care iti va facilita intelegerea multor alte limbaje de programare. Iti va fi ca un reper, ca o baza de la care vei putea apoi avansa cu usurinta.

Nu in ultimul rand, e un limbaj care inca e foarte folosit in prezent (in special in aplicatii care necesita o foarte mare viteza si in aplicatii ce necesita o comunicare mai directa intre software si hardware).

 

Ai ghicit deja la ce limbaj de programare ma gandesc?

 

Este vorba despre… limbajul C.

De ce zic ca C-ul este cel mai tare limbaj de programare? Nu pentru ca e foarte probabil sa ajungi sa programezi foarte mult in C in toata viata ta de programator. (Ba poate ca in majoritatea timpului vei programa in cu totul alte limbaje.) Ci pentru ca stapanirea limbajului C iti va oferi o imagine adanca asupra ideii de programare si iti va fi un sprijin puternic in abordarea altor limbaje.

 

De exemplu, eu recomand celor care ma intreaba cum sa se apuce de programare sa invete C, apoi C++ si apoi Java si, eventual, C#.

Vei vedea astfel, cum limbajul C este baza tuturor acestor limbaje si cum de la un limbaj la altul se adauga lucruri, se simplifica alte lucruri, se modifica paradigme si se orienteaza programarea din ce in ce mai mult dinspre calculator inspre programator.

 

Oricum, daca esti incepator total in ale programarii (sau daca nu stapanesti bine notiunile fundamentale de programare structurata), inceperea direct cu limbajul C ar putea fi intimidanta.

Eu ti-as recomanda sa incepi cu un limbaj mult mai simplu, didactic, care sa iti permita ca prin joaca sa deprinzi bazele unei gandiri de programator. Aceste baze iti vor fi absolut necesare apoi, indiferent de ce limbaj de programare te vei apuca (fie el C sau altul).

 

O astfel de introducere in fundamentele gandirii de programator (folosind un limbaj de programare “de jucarie” bazat pe Javascript) am facut-o in tutorialul de aici:

Cum sa inveti programare in 8 zile

(Si daca te uiti la sectiunea cuprins de pe site vei vedea ca dupa lectiile fundamentale din acest tutorial am mai adaugat si alte lectii un pic mai avansate care permit construirea de jocuri destul de interesante, de genul lui Flappy Bird de aici.)

 

Tu care zici ca e cel mai tare limbaj de programare? (Let the argument start!) 🙂

 

Inroleaza-te in armata noastra de creiere cu muschi si vei primi testul care iti va spune daca ai sau nu minte de programator:

(nu trimit spam; te tin la curent cu noutatile)


 

Cu drag,

Florin

Loading Facebook Comments ...