start     Articole     Despre mine     Contact    

bucuria de a gandi

Ai citit “Jurnalul fericirii”, de N. Steinhardt? Poate ca nicaieri in alta parte nu se arata mai clar faptul ca bucuria este aici acum. Este povestea unui om care traieste bucuria in inchisoare, in contextul nedreptatii, al suferintelor, al mizeriei si al rautatii gratuite.

Faptul ca poti gandi si ca esti constient de sine iti asigura libertate chiar si in cea mai neagra inchisoare. Iti este suficient pentru a putea cauta, gasi si trai bucuria chiar de ai fi in lanturi.

Cu atat mai mult cu cat tu nu esti in lanturi. (Sau cel putin, nu in lanturi fizice.) Ba chiar ai un loc destul de confortabil in care sa stai, ai vedere si stii sa citesti aceste cuvinte.

Cu siguranta iti poti aminti (daca faci un mic efort) cel putin un moment din viata ta cand te gandeai la ceva asa de interesant si de captivant incat nu ai mai realizat trecerea timpului.

Poate reconstruiai in mintea ta vreo scena dintr-un roman citit, poate cautai solutia vreunei probleme de matematica ce ti-a atras atentia, poate te gandeai cum sa ajuti un prieten care ti-a cerut sfatul intr-o anumita privinta, poate iti aminteai vreo pozitie dintr-un joc de sah pe care il jucasesi de curand, poate te gandeai cum ai putea sa treci la urmatorul nivel intr-un joc pe calculator, poate incercai sa transpui cat mai bine o imagine sau o idee intr-un text sau intr-un desen, sau poate ca te gandeai cum ai putea sa optimizezi un algoritm de calcul.

Indiferent ce era, te captivase atat de tare incat macar pentru cateva clipe timpul n-a mai existat. Ai trait in acele momente o previzualizare a eternitatii. Ai trait bucuria de a gandi.

Fiecare are propriile subiecte de gandire care il pot face sa traiasca aceasta bucurie. Voi vorbi in continuare despre cateva astfel de subiecte care functioneaza in cazul meu: matematica, jocurile si programarea.

 

Pe tine ce te face sa traiesti bucuria de a gandi? 🙂 (abia astept comentariul tau)

Loading Facebook Comments ...