start     Articole     Despre mine     Contact     Cursul ABCprog    

7 ritualuri zilnice pentru un creier sanatos si puternic

Se zice ca “obrazul subtire cu cheltuiala se tine”. Un creier sanatos si puternic, insa, se poate mentine fara mare cheltuiala. E nevoie de doar cateva obiceiuri care practicate zilnic vor ajunge parte din viata ta. Iata 7 ritualuri zilnice testate de mine.

 

 

1. Odihna

Desi poate ca e cel mai important dintre toate aceste aspecte, odihna suficienta este un obicei pe care din ce in ce mai putini oameni il au. (Recunosc ca si eu am avut dificultati in a-mi implementa obiceiul acesta si apoi in a-l mentine.) Creierul are nevoie de odihna suficienta pentru a functiona optim. Altfel e ca si cum ai pleca la vanatoare de mistreti inarmat doar cu un cutit. Ruginit :-).

Stiu ca modul in care functioneaza societatea in jurul tau in prezent te poate face sa te simti vinovat daca dormi in loc sa alergi dupa bani sau daca sorbi un ceai fara graba si admiri apusul in loc sa lucrezi la raportul care trebuia predat ieri. Dar prioritatea numarul 1 (sau numarul 0, daca esti programator) a vietii tale esti TU. Nu poti fi cu adevarat util familiei, colegilor, societatii daca nu ai mai intai grija de tine. Iar ODIHNA suficienta ocupa un loc fruntas in topul lucrurilor bune pe care le poti face pentru tine.

Cate ore de somn inseamna odihna suficienta? Atatea ore cate ti-ar fi necesare pentru a te putea trezi fara sa ai nevoie de alarma de la telefon. (Am citit recent un studiu conform caruia prea multe ore de somn ar putea fi la fel de daunatoare ca prea putine ore de somn. In orice caz, atata timp cat nu depasesti 12 ore de somn, nu ai de ce sa iti faci griji in privinta asta.)

2. Apa

Bea apa. Multa. (Riscul de a bea prea multa e infim in comparatie cu riscul de a bea prea putina.) Chiar daca nu e vara. Creierul tau e format intr-un procent uimitor de mare din… APA. (Intreaba-l pe nea’ Google daca nu ma crezi.) Iti recomand sa iti incepi ziua band o jumatate de litru de apa. Inainte (cu cel putin 15 minute) de micul dejun.

3. Aer

Respira. Stiu ca e un sfat banal. Dar stii cat de multa lume respira incorect? (Sunt convins ca si eu mai am de invatat la capitolul asta.) Creierul are nevoie de oxigen. (Daca vei cauta articole despre efectele hipoxiei (= deficienta de oxigen) vei putea vedea ca ea poate cauza inclusiv depresii, pierderi de memorie si comportament irational.) Asa ca deschide larg geamul si… RESPIRA. Sau (si mai bine!) iesi la o plimbare. Vei vedea cum starea ta psihica se imbunatateste si treaba aia pe care o aveai de facut deodata nu mai pare atat de dificila.

4. Hrana

Un alt sfat banal pe care ti-l dau este sa mananci. (Am vorbit aici despre alimente care te vor ajuta sa ai un creier puternic. ) Mananca mai ales micul dejun. (Daca insisti sa renunti la o masa pe zi, renunta la cina.) Eu ma alimentez (si ma delectez) dimineata cu o salata de cereale cu fructe. (Continutul mai variaza, dar in general e ceva de genul: mix de cereale cu fructe uscate, fulgi de ovaz, seminte de in, faina de roscove, scortisoara, nuci, banana, mar. Le amestec si iese un desert satios si energizant.)

(Nu neg ca si postul negru practicat asa cum trebuie are efecte benefice asupra organismului. Ba chiar unele studii au aratat ca privarea de hrana a reusit sa reduca anumite forme de cancer.)

5. Antrenament

Creierul nu e un muschi, dar sanatatea lui este legata de sanatatea muschilor. Asa ca nu neglija miscarea. Fa o forma de sport (chiar daca uneori poate fi vorba doar de o plimbare sau de urcat niste scari) zilnic. De asemenea, si creierul insusi trebuie antrenat. S-a demonstrat ca practicarea cu regularitate a unor mici exercitii de gandire, viteza si atentie imbunatateste performantele cognitive. Pe site-ul asta iti poti face gratuit un cont si vei putea in fiecare zi sa joci 3 jocuri amuzante. Dureaza doar cateva minute, dar in timp vei vedea cum punctajul iti creste si abilitatile tale devin din ce in ce mai puternice.

De asemenea, practicarea programarii este un exercitiu foarte bun pentru creier.

6. Recunostinta

Un ritual ceva mai nou pe care am inceput sa-l practic este acela de a-mi nota zilnic in jurnal 3 lucruri noi pentru care sunt recunoscator. (Pot sa fie si lucruri petrecute in trecut, dar important e sa nu ma repet.) Si, de asemenea, descriu in cateva fraze o experienta pozitiva petrecuta in ziua respectiva. Ideea am preluat-o dintr-un discurs de pe TED al lui Shawn Achor. Facand acest lucru creierul se obinuieste sa vada partile frumoase din viata.

Realitatea este un univers amplu de posibilitati, dar fiecare isi traieste propria realitate. Nu in sensul ca nu ar exista o realitate obiectiva, ci in sensul ca avem o capacitate limitata de a percepe realitatea. Motiv pentru care percepem doar bucati de realitate, in functie de gandurile, dorintele, anturajele, obiectivele si temerile noastre.

Si astfel ajungem ca desi traim cu totii in aceeasi realitate obiectiva sa traim practic in lumi diferite atunci cand portiunile de realitate ale noastre nu se intersecteaza. Intr-un fel arata viata pentru cei care se uita zilnic la televizor, si altfel arata pentru cei care citesc zilnic un capitol dintr-o carte. Intr-un fel arata viata pentru cei care asculta zilnic stirile de la ora 5, si altfel arata pentru cei care descopera zilnic noi lucruri pentru care sunt recunoscatori.

7. Obiective

Un ultim ritual zilnic pe care il practic de ceva vreme si pe care vreau sa ti-l impartasesc este acela de a-mi rescrie in fiecare zi in jurnal obiectivele pentru anul in curs. (Ideea a fost inspirata de catre un mesaj de la Lorand Soares-Szasz.) Multa lume isi face planuri la sfarsit de an pentru anul care urmeaza. Dar apoi revelionul trece, vacanta sau concediul se incheie si totul continua la fel ca inainte.

Dar daca ti-ai dori cu adevarat ca planurile pe care ti le-ai facut sa se indeplineasca? N-ar strica macar sa ti le amintesti in fiecare zi, nu? 🙂

Tu ce faci in fiecare zi pentru creierul tau? Hai sa invatam unii de la altii! (Lasa-mi un comentariu mai jos si distribuie, te rog, articolul prietenilor tai carora crezi ca le-ar putea fi de folos.)

 

 

Alatura-te celor peste 7900 de oameni din armata noastra de creiere cu muschi si vei primi testul care iti va spune daca ai sau nu minte de programator.

In plus, vei fi mereu la curent cu tot ce pun la cale.

(Vei primi automat un email in care ti se va solicita acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal.)

 

Cu drag,

Florin Bîrleanu





Loading Facebook Comments ...