start     Articole     Despre mine     Contact     Cursul ABCprog    

10 piedici de care te lovesti cand vrei sa inveti programare

Bun, deci te-ai hotarat sa inveti sa programezi. Poate vrei sa-ti schimbi job-ul, poate esti la scoala si vrei sa te orientezi in directia asta, sau poate esti doar pasionat de realitatea tehnica in care traim.

Oricare ar fi motivul pentru care vrei s-o inveti, cel mai probabil ai ridicat deja programarea pe un piedestal de la inaltimea caruia ea iti pare ceva extrem de pretios si de greu de atins. Pretios? Da. Greu de atins? Nu chiar.

Totusi, experienta celor care si-au propus sa invete sa programeze si au facut deja si ceva pasi in directia asta arata ca exista si dificultati ce pot aparea pe acest traseu. Am incercat sa fac in continuare o compilatie a celor mai intalnite 10 piedici ce iti pot aparea in cale atunci cand iti propui sa devii programator.

 

1. Catre ce anume sa ma orientez din programare?

In materie de programare ai diverse optiuni (programare de jocuri sau aplicatii de calculator, programare pentru web, programare de aplicatii de mobil, etc.) si chiar nu stii catre ce anume sa te orientezi. Sfatul meu sa incepi sa te documentezi cat de cat despre fiecare optiune in parte si sa vezi cu care dintre ele simti ca rezonezi mai mult. Programarea e o chestie destul de dificila pe alocuri, si doar o motivatie puternica te poate tine pe traseu atunci cand vei da de greu.

2. Ce limbaj de programare sa invat?

Nici in materie de limbaje de programare decizia nu e prea usor de luat. Daca ai ales, insa, domeniul catre care vrei sa te orientezi, alegerea unui limbaj de programare cu care sa incepi devine mult mai usoara, caci numarul de optiuni scade. De exemplu, daca ceea ce te intereseaza sunt site-urile web, te poti focusa pentru inceput pe HTML, CSS, Javascript si PHP (in ordinea asta). Dar daca vrei sa faci aplicatii pentru mobil, apuca-te de Java.

3. Cu ce carti/tutoriale de programare sa incep?

Pentru inceput, ti-as recomanda sa cauti online tutoriale care iti arata pas cum pas cum sa faci diverse lucruri in limbajul ales. Chiar daca nu intelegi mare lucru din ce se intampla pe acolo, asta iti va permite sa ai o imagine asupra a ce poate sa faca limbajul respectiv si asupra modului in care se programeaza in el. Apoi n-ar strica sa gasesti o carte buna si sa incepi sa parcugi capitol cu capitol notiunile fundamentale de acolo (lucrand cu mana ta fiecare exemplu si incercand sa nu treci mai departe pana cand nu ai reusit sa intelegi fiecare lectie si sa rezolvi mare parte din exercitiile propuse). (Pentru cei care nu au mai avut niciun fel de contact cu programarea, o introducere de la zero in subiect poate fi gasita aici.)

4. Cata matematica imi trebuie pentru a putea sa programez?

Matematica sperie. (Mai multe despre asta am vorbit aici.) Poate te gandesti ca daca n-ai fost bun la matematica (pana acum), n-ai nicio sansa sa poti ajunge un bun programator. Desi este adevarat ca iti trebuie matematica pentru a putea programa, vestea buna e ca nu iti trebuie toata matematica facuta in scoala, ci doar anumite notiuni esentiale (cum sunt numerele si intelegerea diverselor multimi de numere, operatiile aritmetice de baza, regula de trei simpla, tehnicile de calcul cu paranteze si fractii, notiuni elementare despre functii, vectori, matrici, etc.).

5. Trebuie sa fiu expert in logica?

Si… da — logica! Daca pana acum te-ai bazat in exprimarea ta pe faptul ca interlocutorii tai inteleg ce ai vrut sa spui chiar daca nu te-ai exprimat 100% clar, in “convorbirea” cu un calculator prin intermediul unui limbaj de programare nu te mai poti baza pe acest lucru. Calculatorul va face exact ceea ce ii spui sa faca, asa ca este extrem de important sa i-o spui corect.

6. Nu stiu limba engleza.

Necunoasterea limbii engleze poate fi un impediment serios pentru cine vrea sa se apuce de programare, caci, desi pe Internet se gaseste foarte multa documentatie, majoritatea este in limba engleza. In plus, insesi limbajele de programare sunt puternic legate la nivel superficial de limba engleza (putand contine instructiuni in engleza de genul “if” (= “daca”) si “while” (= “cat timp”)). Totusi, esenta programarii nu este legata de limba engleza. Poti ajunge un bun programator si fara sa cunosti engleza. (Dar, daca tot ai capacitatea intelectuala de a invata sa programezi, de ce nu ti-ai propune sa inveti si engleza (macar la un nivel de incepator)?)

7. Trebuie sa invat foarte multe chiar si pentru a face cele mai elementare programe.

In general in programare inceputul e mai dificil, caci in majoritatea limbajelor de programare chiar si un program foarte simplu care doar afiseaza ceva pe ecran poate contine destul de multe instructiuni. Iar pentru incepatori acest lucru poate fi intimidant. (De aia in tutorialul asta am incercat sa reduc lucrurile la esenta si sa las programatorul incepator sa poata face lucruri interesante rapid si direct, fara complicatii.)

8. Nu am pe cine sa intreb atunci cand nu inteleg.

Oricat de buna ar fi o carte sau un tutorial online, va veni un moment cand lucrurile vor parea ca nu mai au sens sau nu se mai leaga intre ele. Si atunci ar fi atat de bine sa ai pe cineva pe care sa-l poti intreba. De aia sunt eu aici. 🙂

9. Nu am timp.

Poate esti la scoala sau facultate si deja ai o gramada de teme sau proiecte de facut si lectii de invatat. Poate ai deja un serviciu care iti ocupa multe ore din zi si te solicita foarte tare atat fizic cat si intelectual. Poate ai copii care mereu vor ceva de la tine si nu stiu ce e aia liniste. Stiu ca nu e usor sa iti gasesti timp pentru a invata programare. Dar, asa cum spuneam acum ceva vreme pe Facebook, problema managementului timpului e o problema falsa; adevarata problema e aceea a managementului prioritatilor. Iar daca motivatia ta pentru a invata programare e suficient de mare, cu siguranta iti vei putea gasi cateva minute in fiecare zi pentru a citi si a experimenta cate o idee. De la un punct incolo, lucrurile vor deveni atat de fascinante si de placute, incat vei incepe sa te gandesti la diverse probleme de programare in timpul in care mergi pe drum sau te relaxezi intr-o pauza.

10. Toata lumea imi spune ca n-o sa reusesc.

Sprijinul celorlalti e un ingredient important in a reusi sa faci ceea ce iti propui. Desi nu e imposibil sa reusesti chiar de intreaga lume ar fi impotriva ta, e mult mai simplu atunci cand te bucuri de sprijin si incurajare. Asa ca n-ar strica sa iti gasesti prieteni care sa te sprijine in actiunile tale.

 

Crezi ca am omis vreo piedica importanta din lista asta? Scrie-mi, te rog, intr-un comentariu ce piedici ai intalnit tu atunci cand ti-ai propus sa inveti programare.

Inroleaza-te in armata noastra de creiere cu muschi si vei primi testul care iti va spune daca ai sau nu minte de programator:

(nu trimit spam; te tin la curent cu noutatile)

 

Cu drag,

Florin





Loading Facebook Comments ...