start     Articole     Despre mine    

10 lucruri pe care le-am invatat de la un MacBook stricat

Sigur ai auzit cel putin o poveste despre un calculator care s-a stricat exact in noaptea de dinaintea predarii lucrarii de licenta. Toti avem cel putin un prieten care si-a pierdut zeci de giga de informatii sau ore intregi de munca intr-o fractiune de secunda. Dar poate ca inca nu ti s-a intamplat chiar tie.

Dar daca ti s-ar intampla? Te-ai gandit vreodata cum ai gestiona o asemenea situatie?

Mie mi s-a intamplat. Ieri. Mi-a crapat hard disk-ul de la MacBook (dupa 6 ani in care intregul sistem s-a purtat exemplar si n-a fost nevoie sa reinstalez nici macar o data sistemul de operare — lucru uimitor pentru un fost utilizator de Windows).

Cu toate ca in general sunt un om precaut, de asta data am fost prins in offside. Ore intregi de munca s-au ratacit printre platanele unui hard disk scartaitor.

N-am scris acest articol ca sa ma vait. Nici vorba! Ti-am spus astea ca sa intelegi realitatea lucrurilor cat mai bine. Realitatea obiectiva, adica. Caci realitatea mea subiectiva are o cu totul alta coloratura.

Ma simt deprimat? Nu! Ma simt trist? Nu! Ma simt ingrijorat? Putin.

Dar cel mai bine cred ca mi-as descrie starea de acum daca ti-as spune ca ma simt eliberat. Traiesc un “preview” al eliberarii pe care sufletul probabil ca o va simti in momentul despartirii de trup. Atatea lucruri incepute, atatea lucruri adunate, atatea lucruri ramase neterminate, atatea griji care ieri erau vitale iar azi sunt doar o adiere de gand…

 

Ce am invatat de la un laptop stricat?

Am invatat sa iau o pauza.

Am invatat sa admir lumina.

Am invatat sa ascult tacerea.

Am invatat ca sunt liber.

Am invatat ca realitatea subiectiva e mai reala decat cea obiectiva.

Am invatat ca cu cat o situatie e mai grava si mai stressanta, cu atat trebuie tratata cu mai mult calm.

Am invatat ca toate lucrurile din lumea asta sunt perisabile (inclusiv creierul si intreg trupul meu).

Am invatat ca puterea obisnuintei ne poate face sa ramanem blocati intr-o cusca mult dupa ce poarta a fost descuiata.

Am invata ca “omnia mea mecum porto”.

Si am mai invatat ca praful gaseste mereu cai de a patrunde chiar si in cele mai stramte si mai contorsionate orificii. 🙂

 

Spune-mi intr-un comentariu daca ai patit si tu ceva similar si ce lectii ai invatat din asta.

4 comments
Costinel
Costinel

Salut Florin....mie mi s-a stricat de nenumarate ori ....MacBook-ul ....laptopul.... computerul.....dar "DIN PACATE " am avut back-up :) ... eu sunt bucuros ca tu nu ai avut Back-up la informatiile aflate pe MacBook-ul tau.... pentru ca asa amaflat si eu si tu si cred ca toti cei care itivor citi articolul ca de fapt bucuria se afla in lucrurile marunte adica in cele 10 lucruri invatate de tine....

Vreau saiti marturisesc ca lainceput cand am dat sa citesc acest articol chiar eram foarte interesat cum ai rezolvat problema....iar la finalul articolului....chiar mi-am dat seama ca ai rezolvat-o ;)

L8Noaptea
L8Noaptea

Am pierdut tot ce inseamna fotografii si filme personale. Ce am invatat? Intotdeauna e bine sa ai un back up pentru ceea ce e important.

Stefan3v
Stefan3v

Am pierdut informatia de pe doua harddisk-uri a cate 250Gb fiecare, totul din neatentie. Mai exact cum s-a intamplat? Am vrut sa instalez trixbox-ul si respectivul mi-a spus ca o sa formateze tot ce inseamna memorie dar nu l-am luat in seama :)) Am pierdut aproximativ 350Gb proiect de electronica, cursuri de la facultate si programe.

Ce am invatat din asta? Sa citesc orice mesaj apare pe monitor.

Florin Birleanu
Florin Birleanu moderator

iar lucrurilor cu adevarat esentiale sa le pastram in permanenta un backup in suflet :-)